ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'exposició “Granados, de París a Goya”, al Museu de la Música

7/10/2017 |

 


© Museu de la Música

La recta final del doble Any Granados ha portat a Barcelona la gran exposició commemorativa “Granados, de París a Goya”, instal·lada del 19 de gener al 30 d’abril de 2017 al Museu de Lleida. Visitable al Museu de la Música de Barcelona des del 21 de setembre passat fins al 22 de maig de 2018, la mostra dedicada al compositor nascut a Lleida descobreix el seu vessant més europeu, innovador i modernista. L’arribada a Barcelona suposa la culminació de l’Any Granados que es va iniciar el 2016, amb motiu del centenari de la mort del compositor, i que continua tot el 2017, en què se’n compleixen 150 anys del naixement.

La mostra, que ha recollit un gran èxit de públic en l’estada a Lleida, convida a entrar a un estudi d’artista, l’espai on objectes i idees es barregen a favor de la creació. El moment en què Granados arriba a París el 1887 és el punt de partida d’aquest viatge que s’estructura en set àmbits: París, Teatre, Dante, Liliana, Tartana, Gest i Goya. Cada etapa permet al públic descobrir la connexió de Granados amb les avantguardes culturals europees i reivindica el vincle del compositor amb el Modernisme. A través de partitures i documents originals del compositor, com ara cartes, fotografies i esborranys, els visitants es poden submergir en l’ambient dels museus que Granados acostumava a visitar i els tallers d’artistes que tant li agradaven. Uns ambients que es reforcen amb les olors característiques de cada bloc, com la llinosa del taller o els llimoners que l’acompanyaven a la cabana des d’on va compondre una part de l’òpera Goyescas. Els fons que s’hi poden veure inclouen també algunes reproduccions encarregades especialment per a la mostra, que s’han aconseguit gràcies a la col·laboració amb institucions d’alt nivell, internacionals, nacionals i locals, com la Bibliothèque Nationale de France, els museus d’Orsay i Carnavalet de París, Museo del Prado, Biblioteca de Catalunya, Filmoteca de Catalunya, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Museu d’Art Jaume Morera de Lleida i el mateix Museu de la Música de Barcelona.

© Museu de la Música

Des dels anys d’estudi a París fins a les últimes composicions inspirades en Goya, la vida i l’obra d’Enric Granados (1867-1916) va ser un recorregut literari i pictòric. La seva música era poètica i plàstica, plena d’imatges sorprenents i de descripcions líriques. En el 150è aniversari del seu naixement, l’exposició celebra l’artista modern, el músic que llegia, el pianista que pintava, el compositor de gestos delicats que va fer-se escoltar a Barcelona i a Nova York.

Per crear aquesta exposició s’ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya i d’Acción Cultural Española (AC/E). Al llarg dels mesos que l’exposició estarà disponible al Museu de la Música de Barcelona, ocupant no només la zona dedicada a les exposicions temporals, sinó també una part de l’espai destinat a l’exposició permanent degut al seu gran desplegament, el Museu de la Música ha organitzat una quinzena de propostes que complementen l’exposició i permeten descobrir altres facetes d’Enric Granados.

Albert Guinovart i Sergi Belbel recuperen La nuit d’octobre

La més destacada serà el concert La nuit d’octobre, que tindrà lloc els dies 5 i 8 d’octubre de 2017 a la Sala de Teclats del Museu de la Música i recuperarà aquesta obra oblidada d’Enric Granados amb la complicitat d’Albert Guinovart i Sergi Belbel. La peça, amb text d’Alfred de Musset, es conserva a l’arxiu del Museu de la Música i va ser interpretada l’any 1904 a Barcelona pel mateix Granados al piano. Més de cent anys després es reproduirà aquella vetllada màgica amb la complicitat d’aquests dos creadors actuals de renom. També destaca el concert Granados plays Granados, en què es podran escoltar enregistraments de Granados en disc i rotlle de pianola combinats amb els comentaris i les interpretacions de Luca Chiantore. A més a més, s’ha organitzat un cicle de converses al voltant de la figura del compositor i activitats escolars.

© Museu de la Música

La música de Granados es respirarà en diferents propostes a L’Auditori. El 18 de març de 2018 el pianista xinès Lang Lang actuarà a la Sala 1 amb repertori de Granados, i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya també interpretarà obra seva en dues ocasions, la primera el 4 i 5 de novembre amb el programa El amor brujo: s’hi podrà escoltar Tres danzas españolas, i el dia 21 d’abril de 2018 l’OBC oferirà un concert centrat en el compositor a Lleida.

Més de 3.600 documents del Fons Granados disponibles en línia

El Museu de la Música, a més, ha digitalitzat el Fons Granados per posar-lo a disposició de tothom qui vulgui consultar-lo a través de la xarxa. Es tracta d’un fons de més de 3.600 documents, dels quals més de 1.200 es poden veure completament digitalitzats. Gran part de la digitalització ha estat possible gràcies al projecte BCN Open Challenge, liderat per l’ICUB. Amb Open Challenge s’han digitalitzat entre 2015 i 2016 més de 4.500 documents, és a dir, més de 13.000 pàgines escanejades.

© Museu de la Música

El fons conté la documentació generada i aplegada per Enric Granados i la seva família entre els anys 1862 i 2008. S’hi conserva documentació de diferent mena: partitures (obra pròpia i aliena, manuscrits, edicions, esbossos, etc.); retalls de premsa i programes de concerts i esdeveniments musicals; un ampli i interessant epistolari que recull la diversitat de relacions que Granados va mantenir en els diversos àmbits de la cultura i la societat, tant amb figures catalanes com estrangeres; nombroses fotografies personals i familiars, i moltes imatges dedicades de personatges coetanis del món de la música i la cultura, com també enregistraments sonors del propi Granados en rotlles de pianola, com el rotlle Aeolian amb una improvisació que va enregistrar a Nova York pocs dies abans de morir i que es pot veure a l’exposició. També hi destaquen: la partitura manuscrita de l’orquestració de Goyescas, l’esbós per al poema simfònic Dante, el reglament de l’Acadèmia Granados, manuscrits inèdits del Método teórico práctico del pedal, o l’abundant documentació referent a la mort del mestre i a l’impacte d’aquest succés en la família i el món artístic del moment.

El Museu conserva, a més a més, un fons d’instruments, objectes personals i obres d’art d’Enric Granados, també donats per la família, que es poden consultar a través del catàleg del Museu a la xarxa.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet