ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Liceu a la fresca arriba a tot l'Estat amb ‘Il trovatore'

16/7/2017 |

 

El proper 21 de juliol a les 22h, 166 municipis de tot l’Estat retransmetran en directe la nova producció d’Il trovatore de Verdi a espais públics i a la fresca, gràcies al suport d’Endesa i la participació activa de l’Obra Social ”la Caixa”. Es tracta de la primera vegada que el Liceu expandeix el seu projecte a tot el territori espanyol, incrementant en un 37,1% la participació de municipis respecte l’edició anterior (que comptava amb 121 municipis), tot sota el paraigua del Projecte Social.

Foto de família Liceu a la fresca

Foto de família Liceu a la fresca

El Liceu és el primer teatre d’òpera del món que treballa el territori de forma proactiva i directa mitjançant el projecte Liceu al Territori. Un programa que potencia l’assistència de nous públics al Teatre amb xerrades amenes i accessibles per nombrosos municipis de Catalunya i que enguany ha viscut un creixement exponencial, portant un total de 3.125 persones (increment del 71% respecte la temporada 15/16, que va tenir un total de 1.820) al Teatre, la majoria per primer cop, gràcies a aquestes conferències gratuïtes que s’han celebrat a 75 poblacions de Catalunya (increment del 134% respecte les 32 de l’any anterior). Liceu al Territori treballa per desprendre el públic d’idees preconcebudes sobre l’òpera i perquè un gran nombre de ciutadans assisteixin, com a mínim una vegada, al Gran Teatre, i així seguir construint el Liceu de Tots.

Hores d’ara, un total de 166 municipis del territori espanyol -149 a Catalunya- s’han adherit al Liceu a la Fresca, una iniciativa que permetrà que 72.000 persones gaudeixin a l’aire lliure de la producció Il trovatore dirigida per Joan Anton RechiD’aquests municipis, 71 viuran aquesta experiència per primera vegada. Llocs tan emblemàtics com l’Arc de Triomf de Barcelona, la Plaza Mayor de Madrid, l’esplanada situada davant del Museu Guggenheim de Bilbao, la Plaça dels Jurats de Girona, Escaldes-Engordany d’Andorra, CaixaForum Sevilla, la Plaça Esteve Cuito de Lleida, el Paseo del Salón de Granada, el Parc del Mar de Palma de Mallorca o la Plaza del Estaño de Las Palmas de Gran Canaria, entre d’altres, seran l’escenari per a apropar l’òpera a la ciutadania.

El projecte compta amb la participació activa de l’Obra Social ”la Caixa”, que ha estat l’encarregada de l’extensió, també per primera vegada, del projecte en el territori espanyol, en concret en les ciutats de Bilbao, Sevilla, Màlaga, Granada, Valladolid, Santiago de Compostela, Pamplona, Las Palmas de Gran Canaria i Palma de Mallorca.

El Liceu manté quatre localitzacions a Barcelona i aposta per l’Arc de Triomf per segon any consecutiu com a emplaçament principal del projecte. La Plaça Salvador Seguí i el Centre Cívic Sant Martí mantenen la seva confiança al projecte. I com a novetat, l’Ajuntament de Barcelona s’ha sumat al Liceu a la Fresca en la seva aposta per treballar estretament amb el Liceu i ha decidit implantar una quarta pantalla a la Plaça Major de Nou Barris i que podrà acollir gairebé 1.000 persones. Es tracta d’una iniciativa que vol connectar el comerç i la cultura de la ciutat i que s’emmarca dins l’Estratègia de Reforç i Projecció del Comerç.

Televisió de Catalunya i Televisión Española col·laboren en aquesta coproducció que cedirà el senyal a tots els municipis. A més, el canal 33 emetrà aquella mateixa nit un programa especial amb la representació d’Il trovatore des de l’espai habilitat a l’Arc de Triomf de Barcelona (Passeig Lluís Companys), com ja es va fer en l’emissió de la temporada passada i presentat per Carolina Rosich i Jofre Font. Al mateix temps, La2 ho farà amb el senyal cap a tot l’Estat a través del programa El Palco, des de la Plaza Mayor de Madrid i amb la presentació d’Eva Sandoval de Radio Clásica. Es preveu unaaudiència acumulada entre tots dos de més de 350.000 persones.

La gravació és una coproducció del Gran Teatre del Liceu amb la productora Jack Fébus i Mezzo i es realitzarà amb 7 càmeres, totes ubicades a la sala del Teatre: 6 a platea i 1 robotitzada al 3r pis. El Liceu treballa per millorar la qualitat de la gravació adaptant-se a les últimes tecnologies i a nous models de càmeres que ofereixen la possibilitat d’experiències com aquesta.

La renovació del conveni entre Amics del Liceu i el Teatre ha permès recaptar aquest any pel projecte Liceu a la Fresca 25.490€.  Un total de 142 socis han recolzat aquesta iniciativa inclosa dins de territori. En el marc d’aquest conveni, ambdues entitats mantenen la línia de col·laboració per tal d’incentivar les donacions entre el públic de Catalunya.

Amb aquest canvi de model iniciat el gener de 2016, Amics del Liceu s’emmiralla amb altres associacions d’amics de teatres d’òpe­ra a nivell europeu i internacional, la tasca essencial de les quals és donar suport econòmic a l’activitat de les seves institucions. Un model de col·laboració que ha demostrat ser tot un èxit entre les principals institucions culturals d’arreu del món.

Com a senyal de condol per la mort de l’expresident del Gran Teatre del Liceu, Joaquim Molins, el Teatre li dedicarà l’estrena i totes les funcions de la nova producció d’Il trovatore a partir del 17 de juliol, i també la representació de Liceu a la Fresca que retransmetrà en directe aquesta òpera per tot l’Estat.


Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet