ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El VI Festival Internacional d'Orgue de Mataró dedica el concert inaugural a Josep Puig i Cadafalch

30/6/2017 |

 

 

Marga Cruz, fotògrafa

Durant el Festival tindrà lloc l’Acadèmia Internacional d’Orgue i un nou curs de cant gregorià.

De l’1 al 18 de juliol tindrà lloc la sisena edició del Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern, que se suma a la celebració de l’Any Puig i Cadafalch dedicant-li el concert inaugural, el dia 8 de juliol (entrada gratuïta). Enguany se celebra el 150è aniversari del naixement de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que va néixer a Mataró el 17 d’octubre de 1867. La basílica de Santa Maria, el Teatre Monumental i el convent de les Carmelites Descalces són els tres escenaris on es desenvoluparan els nou concerts, les visites guiades i els tallers pedagògics d’aquesta edició del Festival.

Enguany Raúl Prieto –organista oficial de Santa Maria de Mataró i professor de la Universitat Estatal d’Indiana als EUA– n’és el director artístic i comptarà amb artistes de nivell internacional, tornarà a oferir experiències al voltant de l’orgue, com són les activitats que duran l’orgue al carrer, les visites guiades a l’orgue de Santa Maria (l’instrument musical històric més gran de Catalunya) i la realització de diversos tallers. Al concert inaugural (8 de juliol), Raúl Prieto oferirà el programa “La gran música a la Catalunya de Puig i Cadafalch: la fantasia de les òperes de Wagner i els grans romàntics”, amb il·luminació espectacular i que es podrà seguir en pantalla gegant.

ORGANized SAX, Patrick Stadler (saxo) i l’organista Ulrich Walther (orgue)

ORGANized SAX, Patrick Stadler (saxo) i l’organista Ulrich Walther (orgue)

L’11 de juliol (convent de les Carmelites) hi actuarà el grup El Triomf d’Ariadna, format per músics catalans i aragonesos (Esther Ciudad, orgue; Hugo Bolívar, contratenor; Elisabeth Bataller, violí, i Oleguer Aymamí, violoncel), amb un programa dedicat al Barroc que inclourà obres de Bach, Vivaldi i Händel. El 12 de juliol (Santa Maria) serà el torn del duo alemany ORGANized SAX, format pel saxofonista Patrick Stadler i l’organista Ulrich Walther, amb un programa d’obres de Praetorius, Milhaud i Rachmàninov. El 13 de juliol, el Teatre Monumental acollirà un concert dedicat al cinema mut d’animació i humor, en què Ulrich Walther posarà música a pel·lícules de Charles Chaplin i Buster Keaton, així com a curtmetratges d’animació de George Pal i Walt Disney, mentre es projecten.

Ben van Oosten

Ben van Oosten

Una de les funcions del festival d’orgue mataroní és acostar l’instrument a la població. Així, el 15 de juliol, Raúl Prieto interpretarà, al vespre, concerts breus, de 20 minuts, plens de sorpreses musicals. El mateix dia 15 de juliol, a Santa Maria, l’holandès Ben van Oosten, organista de referència internacional, oferirà un recital marcat pel lirisme de l’orgue romàntic francès. El 16 de juliol s’oferirà la missa dominical acompanyada de l’orgue, en què les melodies del repertori de cant gregorià dialogaran amb l’orgue monumental de Santa Maria. Ismael Villanueva dirigirà els alumnes del taller de cant gregorià i la interpretació musical serà a càrrec dels alumnes de l’Acadèmia Internacional. El Festival es clourà el dia 18 de juliol amb el programa “Tocata i fuga en Re menor i més, a tres orgues”, a càrrec d’Ulrich Walther, María Teresa Sierra i Raúl Prieto. Es tracta d’una activitat única, que només es realitzarà a Mataró, amb tres orgues dialogant al mateix temps, a la basílica de Santa Maria.

Raúl Prieto

Raúl Prieto

El Festival també acull l’aspecte pedagògic amb l’Acadèmia Internacional d’Orgue, que aplega estudiants d’arreu del món, els quals rebran el mestratge d’organistes de reconegut prestigi internacional. Enguany hi prendran part alumnes provinents de la Xina, els Estats Units, Rússia, Àustria, Bulgària, Polònia, Singapur, Finlàndia, Espanya, Eslovènia i França. L’acte final de l’Acadèmia serà un concurs el 21 de juliol i en què els estudiants competiran davant el públic, que decidirà el guanyador.

Finalment, l’orgue monumental de Santa Maria (amb 4.557 tubs, que ocupen l’espai equivalent a un edifici de tres plantes) serà el protagonista de les visites guiades, que s’han renovat amb un nou format que incorpora aspectes multimèdia. Les visites guiades són gratuïtes, les realitzarà Raúl Prieto, els dies 1 (a les 12, 13 i 17 h) i 2 de juliol (a les 13, 17 i 18 h). Cal reservar plaça a l’Oficina de Turisme de Mataró (La Riera, 48; tel. 93 758 26 98 i a/e: turisme@ajmataro.cat).

Les entrades als concert tindran un preu simbòlic de 3 euros i es podran adquirir a través del web www.entradesculturamataro.cat, a les oficines de la Direcció de Cultura i, des d’una hora abans als espais de concert.

Curs de Cant Gregorià i activitat familiar entorn de l’orgue

Un dels elements que fan destacar el Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern és l’obertura a tot tipus de públic i a la vessant pedagògica. Una de les novetats d’enguany és el Curs de Cant Gregorià a càrrec d’Ismael Villanueva Herrero. Obert a tots els públics, s’hi aprendrà la lectura bàsica del cant gregorià i alguns cants senzills, que després es posaran en escena durant el recital del diumenge 16 de juliol. Les classes tindran lloc de l’11 al 14 de juliol, de 19 a 20 h, a la sala del Museu Arxiu de Santa Maria. Per inscriure’s al taller de cant caldrà fer-ho a cultura@ajmataro.cat.

També aquest any, el Festival proposa una nova activitat pedagògica per a infants que porta per títol “Descobreix els secrets de la basílica i l’orgue de Santa Maria”. Pensada per a un públic infantil i familiar, perquè puguin apropar-se a l’orgue de Santa Maria, el disseny i desenvolupament de l’activitat comptarà amb la participació de la pedagoga Maria Salicrú Maltas. L’activitat serà el divendres 7 de juliol al matí i és oberta als casals d’estiu amb inscripció prèvia a educacultura@ajmataro.cat.

Es pot consultar tota la programació al web www.fiorgue.com.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet