ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

S'obre la 12a edició del Concurs Internacional de Direcció de l'Orquestra de Cadaqués

27/6/2017 |

 

El 30 de juny s’obre la convocatòria per a la 12a edició del Concurs Internacional de Direcció de l’Orquestra de Cadaqués

El proper mes de desembre tindrà lloc la dotzena edició del Concurs Internacional de Direcció de l’Orquestra de Cadaqués, que té com a objectiu descobrir i promoure joves directors de tot el món. De caràcter biennal, la primera edició va tenir lloc l’any 1992, fa vint-i-cinc anys; per raons econòmiques, l’edició del 2015 (la que feia número 12) va ser suspesa i ara es reprèn. En l’última convocatòria, el 2013, es van rebre més de tres-cents sol·licituds de joves directors d’arreu.

Les proves tindran lloc a la Sala l’Amistat i a la Sala Art i Joia de Cadaqués i a la Sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona. L’aspecte més destacat del Concurs és el premi, òbviament, que consisteix a dirigir almenys un concert (de manera remunerada) amb totes les orquestres col·laboradores del Concurs al llarg de les temporades 2017-18, 2018-19 i 2019-20; actualment hi ha 28 orquestres confirmades, tant d’Espanya, com d’Europa i Amèrica. Alguns directors que van iniciar la seva carrera destacada gràcies a guanyar el Concurs són Gianandrea Noseda (1994), Vassili Petrenko (2002), Pablo González (2006), Michal Nesterowicz (2008), Andrew Gourlay (2010) i Lorenzo Viotti (2013).

Hi poden concursar directors d’orquestra de totes les nacionalitats nascuts a partir del 19 de desembre de 1981; el nombre aproximat de candidats acceptats per a la primera ronda serà de setanta-cinc. Els aspirants podran fer la sol·licitud en línia i obtenir tota la informació a www.orquestradecadaques.com a partir del 30 de juny. La convocatòria restarà oberta fins al 8 de setembre de 2017, mentre que el Concurs tindrà lloc el mes de desembre.

En aquesta edició el president del jurat serà Gianandrea Noseda, actual director principal de l’Orquestra de Cadaqués i guanyador del primer premi del Concurs l’any 1994. La resta de membres del jurat seran Nicholas Kenyon (conseller delegat del Barbican Centre), Lutz Köhler (director d’orquestra), Annette Mangold (directora artística de la Filharmònica de Berlín), Jaime Martín (director titular de l’Orquestra de Cadaqués) i membres de l’Orquestra de Cadaqués (dos vots); també formarà part del jurat el director artístic del Concurs, Llorenç Caballero, que actuarà en qualitat de secretari tècnic, sense dret de vot.

El Concurs és un dels projectes més destacats de l’Orquestra de Cadaqués, formació que van fundar, l’any 1988, un grup de joves músics que volien crear una orquestra amb uns valors incondicionals: màxim compromís, altíssim talent i passió per fer música al més alt nivell. En aquests anys l’orquestra ha desenvolupat el segell discogràfic i editorial Tritó Edicions, amb el qual ha recuperat patrimoni i ha editat enregistraments d’altíssim nivell. També és l’única orquestra resident del Cicle Ibermúsica a Madrid i la temporada que ve serà la segona amb cicle propi al Palau de la Música Catalana. També és formació habitual a les temporades musicals de Saragossa, Bilbao, Lleida, Canàries i València. Projectes futurs la situen a Alemanya, Àustria, Holanda, Itàlia, Luxemburg, Polònia, Txèquia, Croàcia i Eslovènia, essent una de les orquestres espanyoles de més projecció internacional. Des de la seva fundació el 1988 amb Edmon Colomer, la formació ha treballat amb grans directors, entre els quals Sir Neville Marriner, Gennady Rozhdestvensky, Philippe Entremont i Christian Zacharias.

Podeu veure aquí un vídeo de promoció del Concurs.

 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet