ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El concert d'Àlex Alguacil al Petit Palau inclourà dues obres dels seus darrers CD

25/5/2017 |

 


alguacil-alex_317415

El pianista català Àlex Alguacil protagonitzarà el proper concert del cicle Intèrprets Catalans del Palau de la Música Catalana, el dimecres 31 de maig, en què interpretarà dues obres incloses en els darrers enregistraments del músic. Una és la Sonata per a piano, op. 124 de Salvador Brotons (compositor convidat del Palau de la Música aquesta temporada), obra dedicada al pianista i que forma part del CD amb la integral (fins ara) de l’obra de Brotons per a piano sol (Columna Música, 2013). L’altre és la Sonata núm. 6, op. 82 (Sonata de Guerra) de Sergei Prokófiev, inclosa en el CD d’Aglae Musica (2016) dedicat al compositor rus, junt amb les Visions fugitives. El recital al Palau de la Música (20.30 h, Petit Palau) es completarà amb obres de Franz Liszt i Sergei Rachmànivov.

La vetllada començarà, doncs, amb Sis consolacions de Liszt, una peça que “senzillament m’agrada; obrirà lentament el concert i serà un bon contrast amb la resta del recital”, explica Àlex Alguacil. Seguirà l’obra de Brotons. El pianista veu en la música de Brotons “certes influències de la música russa, per això la segona part estarà dedicada a compositors russos”, amb les obres de Prokófiev i Rachmànivov abans esmentades.

Respecte el seu darrer enregistrament dedicat a Prokófiev, Àlex Alguacil explica que “neix de l’afinitat que sento amb la música d’aquest compositor” i recorda que “amb el seu Concert per a piano núm. 3 vaig debutar amb l’OBC, i amb la seva música al Carnegie Hall”, així com “el treball que vaig realitzar amb mestres de l’escola russa durant els deu anys que vaig viure a Nova York”. Un CD del qual ell mateix ha escrit els cometaris “oferint la meva visió sobre les obres”. Alguacil va presentar aquest CD a Barcelona el 9 de febrer passat, a l’auditori del Centre Sant Pere Apòstol. El pianista també ha actuat recentment a Terrassa i a Santa Coloma de Gramenet. Aquest estiu el presentarà el CD al Japó, “on també oferiré una classe magistral a la prestigiosa universitat de Tokyo, al Tokyo College of Music”, explica Alguacil.

Aquest enregistrament va ser rebut amb entusiasme per la crítica que el va definir com “un disc ple d’atractius, amb una articulació i rítmica trepidant, amb un punt salvatge en la interpretació de la Sonata núm. 6 de Prokofiev” i “una interpretació exquisida” de les Visions fugitives («Scherzo»).

Àlex Alguacil –que a l’Estat espanyol va debutar al Palau de la Música Catalana el 2003 amb el Concert per a piano i orquestra núm. 1 de Xostakóvitx, amb la Orquestra Simfònica del Vallés– ha estat descrit recentment per la crítica com un “pianista que entra en la seva maduresa interpretativa” («Scherzo»), elogiat com “un pianista sensible, amb un fi sentit musical” («El País») i com un “músic intel·ligent, amb fusta de qualitat i projecció assegurada en el mon pianístic del nostre país” («La Vanguardia»). Amb una considerable trajectòria internacional, les seves actuacions l’han portat a escenaris importants de Nord-amèrica i Japó. En el seu compromís amb la música contemporània catalana i espanyola, Alguacil ha estrenat diverses obres de compositors contemporanis, algunes d’elles escrites i/o dedicades a ell mateix.


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet