ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Gira de l'Orquestra Camera Musicae amb la clarinetista Sabine Meyer

18/4/2017 |

 

 

L’Orquestra Camera Musicae (OCM) de Tarragona presenta aquesta setmana la novena producció de la temporada 2016-2017 amb un nom propi com a clar protagonista: la clarinetista alemanya Sabine Meyer (Crailsheim/Baden-Württemberg, 1959), una de les més reconegudes a nivell mundial. Amb la invitació a Meyer, l’OCM enfila la recta final d’una temporada marcada per la invitació a grans noms de l’escena internacional amb els quals l’Orquestra interpreta algunes de les obres clau del repertori universal de tots els temps.
 
‘Meyer, que tocarà el clarinetto di bassetto, ha estat durant dècades probablement la clarinetista més important del món i un autèntic referent per a generacions i generacions de músics; tocar amb ella és un honor i una gran il·lusió per a tots els músics de l’Orquestra’, assegura Tomàs Grau, director musical i artístic de la formació, mentre recorda que el solista de clarinet de l’OCM, el català Miquel Ramos, ha estat també deixeble de la pròpia Meyer a Alemanya.
 
El clarinetto di bassetto (l’instrument per al qual Mozart va escriure originalment la seva cèlebre partitura, popularitzada entre el gran públic gràcies a obres mestres del cinema com la pel·lícula Memòries d’Àfrica, entre altres), és un clarinet soprano que presenta una major extensió en els greus. 
 
Meyer, artista d’una dilatada carrera, coneguda entre altres coses per ser la primera dona que va entrar a formar part de l’Orquestra Filharmònica de Berlín, protagonitzarà la primera part d’un concert que també inclou la interpretació de la Serenata per a orquestra de cordes, op. 48 de Txaikovski, una peça destinada al lluïment del conjunt orquestral que dirigeix Grau.
 
Igualment destacable resulta el fet que Sabine Meyer, a banda de treballar com a solista la partitura de Mozart, també realitzarà una feina de fons a nivell cambrístic amb els solistes de l’Orquestra Camera Musicae, ‘tal i com ja vam fer a principis de temporada amb la violinista Alexandra Soumm, amb la qual vam tocar, a banda del concert de Txaikovski, l’octet de Mendelssohn’, recorda Tomàs Grau. Per al director de l’OCM, l’experiència i mestratge de Meyer s’endevinen clau per a una formació de la projecció de l’orquestra.
 
Aquesta producció s’assaja aquests dies al Vendrell i, ja amb Meyer, a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca, on els músics oferiran un primer concert aquest divendres, 21 d’abril, a dos quarts de deu del vespre: 
http://auditorijosepcarreras.cat/event/sabine-meyer-camera-musicae/
 
L’endemà dissabte, solista i orquestra tocaran al Teatre Tarragona, on l’OCM desplega la seva temporada simfònica de concerts en coproducció amb l’Ajuntament de la ciutat i Joventuts Musicals de Tarragona; serà a les 21 hores:
https://www.tarracoticket.cat/Sabine_Meyer__OCM/reserva/0/924
 
Diumenge 23 d’abril, Sant Jordi, Sabine Meyer tocarà Mozart al Palau de la Música Catalana, a la Sala de Concerts, a les sis de la tarda:
http://www.palaumusica.cat/ca/sabine-meyer_398469?month=&date_range=&tag=&external=True&date=&expired=True&cycle=34684
 
I per cloure aquesta petita gira, dilluns 24 d’abril, els músics viatjaran fins a Madrid on tocaran a l’Auditorio Nacional de Música, a les 19.30 hores:
http://www.entradasinaem.es/ListaEventos.aspx?id=5&idEspectaculo=1393&idEvento=25453
 
S’escau que l’Orquestra Camera Musicae no tocava a Madrid des de fa dues temporades, quan va actuar al costat de la pianista basca Judith Jáuregui. L’OCM tornarà a l’Auditorio Nacional amb la darrera de les produccions d’aquesta temporada, el proper diumenge 21 de maig, al costat de la pianista Alba Ventura i sota la batuta del mestre Antoni Ros Marbà.  
 
Sobre el programa del concert: 'La musa del clarinet'
Referent i inspiració a parts iguals per a generacions de clarinetistes i, per extensió, d’instrumentistes de vent-fusta, l’artista alemanya Sabine Meyer és la convidada d’excepció en el cinquè dels concerts de l’Orquestra Camera Musicae al Palau de la Música, Meyer festejarà al costat dels músics i del públic la Diada de Sant Jordi amb una tarda on sonarà una de les melodies més cèlebres escrites per a aquest instrument solista: el Concert per a clarinet i orquestra en La major de Mozart, un exercici de pulcritud i bellesa màximes que Meyer aborda des de la maduresa interpretativa. Una curiositat: Sabine Meyer no es presentava com a solista a la ciutat de Barcelona des de l’any 1989. 
 
Meyer és la convidada d’un programa que es completa amb la Serenata per a orquestra de cordes en Do major de Txaikovski. En paraules del director de l’orquestra -i també d’aquest programa-, Tomàs Grau, aquest últim és ‘un compositor amb el qual ens sentim especialment còmodes’. Aquest programa es podrà escoltar també a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca (divendres 21), al Teatre Tarragona (divendres 22) i a l’Auditorio Nacional de Música de Madrid, dilluns 24, a manera de fermall d’aquesta petita gira de concerts.
 

 



Sobre SABINE MEYER, clarinet
Nascuda a Crailsheim (Alemanya), va estudiar amb Otto Hermann a Stuttgart i Han Deinzer a Hannover. Va començar la seva carrera a l’Orquestra de la Ràdio de Baviera i va seguir com a primer clarinet de la Filharmònica de Berlín, lloc que va abandonar per treballar exclusivament com a solista.
 
Al llarg de 25 anys, ha realitzat nombroses gravacions i ha tocat regularment arreu d’Europa, Brasil, Israel, Canadà, Àfrica, Austràlia, el Japó i els Estats Units.
 
Ha treballat com a solista amb orquestres com la Filharmònica de Viena, Simfònica de Chicago, Filharmònica de Londres, NHK de Tòquio, Orquestra de la Suisse Romande, Filharmònica de Berlín, Orquestra de la Ràdio de Viena, entre d’altres.
 
Col·labora regularment amb els músics Heinrich Schiff, Gidon Kremer, Oleg Maisenberg, Aloys Kontarsky, Leif Ove Andsnes, Fazil Say o els grups Quartet Hagen, Quartet de Tòquio o Quartet Alban Berg.
 
Sobre l’ORQUESTRA CAMERA MUSICAE
L’Orquestra Camera Musicae (OCM) de Tarragona, fundada l’any 2006, ha gaudit d’una gran rebuda per part del públic atesa la seva tasca de divulgació de la música clàssica entre sectors molt diversos, fent especial atenció al públic melòman i jove.

Ha actuat en sales com l’Auditorio Nacional de Madrid, L’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana i el Teatre Tarragona, entre d’altres. En aquests dos últims equipaments, l’Orquestra desplega les seves temporades estables de concerts de producció pròpia.
 
Des del seus inicis, Tomàs Grau n’és el director titular i artístic, i des de la temporada 2014-2015 Jordi Mora n’és el principal director convidat. El violoncel·lista Lluís Claret inicia durant la temporada 2016-2017 el rol d’artista resident que abans van exercir el pianista Albert Guinovart i el flautista Claudi Arimany. L’OCM va iniciar el seu projecte de residència a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell durant la temporada 2009-2010, vigent en l’actualitat.
 
L’Orquestra Camera Musicae ha col·laborat amb directors com Salvador Mas, Salvador Brotons, John Rutter, Manel Valdivieso, Josep Vila i Casañas i José Rafael Pascual Vilaplana; i solistes com Asier Polo, Judith Jáuregui, Massimo Spadano, Daniel Ligorio, Núria Rial, Àngel Òdena, Marta Infante o Elena Copons, entre d’altres.
 
Tot i realitzar la seva activitat principalment a Catalunya, l’OCM també actua de manera periòdica arreu de l’estat espanyol i ha realitzat una gira de concerts per diferents ciutats d’Alemanya, Txèquia i Suïssa.
 
Ha enregistrat els discs Alba eterna (òpera d’Albert Guinovart), Tempesta esvaïda (recuperació patrimonial), De Catalunya al món, Un conte de Nadal i Mediterráneo.

 


Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet