ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Molta òpera i dansa a la 31a edició del Festival Castell de Peralada

14/4/2017 |

 

 

Madama Butterfly. © Hans Jörg Michel

Madama Butterfly. © Hans Jörg Michel

Un total de 23 espectacles, entre els quals 3 òperes –una de les quals estrena– i 3 espectacles de ballet condensen l’activitat de la 31a edició del Festival Castell de Peralada, que es celebrarà entre el 6 de juliol i el 17 d’agost i que té un pressupost de 3,8 milions d’euros.

Alberto García Demestres. © May Zircus

Alberto García Demestres. © May Zircus

Presentada la nova producció operística del Festival fa un parell de mesos –una Madama Butterfly amb direcció escènica de Joan Anton Rechi–, una de les grans novetats d’aquest festival és l’estrena de la nova òpera del compositor català Alberto García Demestres, La straordinaria vita di Sugar Blood. Amb llibret de Cristina Pavarotti, l’òpera té com a objectiu explicar com viu un malalt de diabetis, una malaltia silenciada a la nostra societat. L’òpera de Demestres s’estrenarà en versió de concert, direcció musical del mateix autor i amb un elenc de cantants entre els quals hi ha la soprano Sara Blanch, el baríton Joan Martín-Royo, el tenor Antoni Comas i la mezzo Mireia Pintó, a més del Cor Vivaldi, que dirigeix Òscar Boada. Alberto García Demestres rep enguany, a més, la medalla d’honor del Festival Castell de Peralada, el primer cop que un compositor rep aquesta distinció que premia el talent i la relació artística estreta amb el festival d’estiu degà en l’àmbit operístic i la dansa a Catalunya.

L’altre títol operístic del festival serà una versió semiescenificada del Dido & Aeneas de Henry Purcell. Una proposta amb criteris històrics liderada per Paul Agnew, director associat de Les Arts Florissants, que aquest cop dirigirà els músics seleccionats a la 22a Acadèmia Barroca Europea d’Ambronay, una de les iniciatives més importants per a la interpretació de la música barroca.

Pretty Yende. © Gregor Hohenberg/Sony Music Entertainment

Pretty Yende. © Gregor Hohenberg/Sony Music Entertainment

Junt amb els recitals ja anunciats del tenor Gregory Kunde i la soprano Julia Lezneva, el primer fent un repàs del seu extens repertori des del bel canto fins al verisme, la segona amb àries d’òpera barroca, també hi serà present en format recital la soprano Pretty Yende, guanyadora del Concurs Internacional de Cant Montserrat Caballé 2009, amb una carrera ascendent des d’aleshores.

Iréne Theorin. © Chris Gloag

Iréne Theorin. © Chris Gloag

Peralada sempre ha estat un festival de veus, i per això cal afegir a les ja indicades i a les protagonistes de Madama Butterfly –Ermonela Jaho en el paper protagonista, Bryan Hymel com a Pinkerton, Carlos Álvarez com a Sharpless i Gemma Coma-Alabert com a Suzuki–, la veu d’Iréne Theorin. Després d’haver estat una Brünnhilde inoblidable al Gran Teatre del Liceu, la soprano sueca interpretarà en un dels concerts inicials del Festival les Quatre últimes cançons d’Strauss, acompanyada per l’Orquestra del Capitole de Tolosa de Llenguadoc, sota la direcció de Tugan Sokhiev. A més, la soprano basca Ainhoa Arteta oferirà un concert amb àries d’òperes de Puccini, acompanyada per l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles, sota la direcció de Pedro Pardo, autor de la música per a uns poemes escrits per la insigne cantant catalana, que s’estrenaran en aquest concert.

Alexandre Tharaud. © Marco Borggreve

Alexandre Tharaud. © Marco Borggreve

A la programació clàssica del Festival, cal afegir-hi el recital pianístic d’Ignasi Cambra amb obres de Grieg, Granados i Chopin, i la proposta musicosensacionalista del pianista James Rhodes, amb un programa per determinar. També hi destacarà l’actuació del pianista Alexandre Tharaud i l’actriu Juliette Binoche en una proposta a mig camí entre el teatre i el concert, en què revisaran l’univers de la cantant francesa Barbara en el vintè aniversari de la seva mort i que arribarà a Peralada després de ser estrenat al prestigiós Festival d’Avinyó.

Acosta Danza. © Manuel Vason

Acosta Danza. © Manuel Vason

Un cop més, el Festival posa de manifest la seva passió per la dansa. El Béjart Ballet de Lausana inaugurarà la cita empordanesa el 6 de juliol amb un espectacle que la companyia suïssa ha creat per homenatjar qui en va ser el mestre i fundador, en l’any que es commemoren els deu anys de la seva mort. El ballet La bella i la bèstia a càrrec del Malandain Ballet Biarritz, amb música en directe sobre la partitura de Txaikovski a càrrec de l’Orquestra Simfònica d’Euskadi, arriba per primera vegada als escenaris catalans. I des de l’Havana, clausurarà el Festival la nova companyia cubana de Carlos Acosta, Acosta Danza, en el seu debut a Espanya.

La vinculació del Festival Castell de Peralada amb la vila de Peralada enguany es concreta en propostes gratuïtes a la plaça de la Vila. Tututs!, a càrrec de la Cobla Bisbal Jove i l’actor David Planas, i Hipstory, de la formació de dansa urbana Brodas Bros; són dues noves propostes per al públic familiar. També torna el gènere musical al Petit Peralada amb el musical familiar de l’any: Geronimo Stilton, gran retorn a Fantasia, el nou musical.

Franco Battiato

Franco Battiato

A l’Estiu Musical, els cantants Katie Melua, Bryan Ferry, Franco Battiato i Malú interpretaran els grans èxits de les seves carreres en actuacions exclusives a Catalunya. Pau Donés i el seu Jarabe de Palo celebraran els vint anys de la formació i Diego El Cigala presentarà el seu darrer projecte discogràfic, Indestructible, un homenatge a la salsa.

Enguany el Festival també presenta una exposició inèdita de fotografies de l’artista francesa Francette Levieux, titulada “Béjart fête Maurice”. Levieux va fotografiar en nombroses ocasions la trajectòria artística de Maurice Béjart, i copsà l’emoció, la tècnica i el talent d’aquest gran coreògraf. L’exposició es podrà veure als Jardins del Palau Robert de Barcelona del 12 de juny al 2 de juliol, i al parc del Castell de Peralada del 6 de juliol al 18 d’agost.

Les entrades ja estan a la venda a www.festivalperalada.com i al telèfon 902 37 47 37. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet