ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Palau aposta pel segle XXI

1/4/2017 |

 

 

La nova temporada inclou grans veus, com ara les de Kaufmann, Jaroussky i Flórez, i directors com Metha i Rattel

 

Antonio López, Santi Moix i el poeta Narcís Comadira són els artistes convidats
Albert Guinovart estrenarà un ‘Rèquiem' i Jordi Savall dirigirà ‘El Messies' per primer cop

Amb el judici del cas Palau en marxa, ahir es va presentar la temporada 2017/18 del Palau de la Música Catalana amb la voluntat de “no distreure's de l'activitat”, segons el director general del Palau, Joan Oller, i de “no perdre més temps, esforços i diners”, en opinió de Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Palau de la Música Orfeó Català.

D'entrada, és una temporada que aposta per la música contemporània, amb obres de compositors com ara John Adams, Craig Hella Johnson, Philip Glass, Arvo Pärt, Krzysztof Pendereki o John Williams, però també de casa, com són Salvador Brotons i Albert Guinovart. “En la música hi ha dos plaers: el del retrobament i el de la descoberta de nous autors contemporanis, que volem donar a conèixer al públic sense oblidar els grans noms del repertori”, deia Oller.

En aquest sentit, els cors de l'Orfeó, “l'eix central de la programació”, en paraules de Carulla, protagonitzaran una de les grans estrenes de la temporada, el Considering Matthew Shepard, de Craig Hella Johnson, una revisió moderna de la Passió que s'estrenarà a Europa al Palau (21.10.17). Un altre repte serà l'estrena a nivell estatal d'El monstre del laberint, de Jonathan Dove, una obra encarregada per Simon Rattle i Simon Halsey (director artístic dels cors de l'Orfeó), que mobilitzarà tots els cors i que es presentarà en coproducció amb el Festival Grec (15.07.18).“És molt important treballar amb temes contemporanis perquè la música coral ha de ser viva”, opina Halsey.

Albert Guinovart i John Adams seran els compositors convidats d'una temporada que també tindrà, per primer cop, un poeta convidat: Narcís Comadira. Adams, un dels compositors més dinàmics en l'actualitat, vindrà a Barcelona per dirigir, d'una banda, Harmonium, que interpretaran les formacions corals del Palau i l'OBC (26.05.18), i després l'OSV interpretarà, dins el cicle Palau Cambra, Attaca Quartet (27.05.18). “Adams és un amic meu i Harmonium és una obra exigent que ja he dirigit moltes vegades”, comentava ahir Halsey.

Albert Guinovart brillarà en aquesta temporada, ja que, a més de participar-hi com a pianista, amb un recital (24.01.18), també estrenarà una obra d'encàrrec del Palau, un Rèquiem (28.01.18) en el qual encara està treballant i que interpretarà el Cor Jove de l'Orfeó Català i l'Orquestra de les Illes Balears.

Simon Rattle tornarà al Palau per dirigir per segona vegada l'Orfeó Català en la primera ocasió que dirigirà un concert a cappella. Posteriorment, i dins el cicle Palau 100, també dirigirà la Berliner Philharmoniker en un concert organitzat amb BCN Clàssics. D'altra banda, Zubin Metta també es posarà al davant de l'Orfeó per segon cop en un any en què s'amplia el tradicional concert participatiu amb un nou títol: el Carmina Burana, que dirigirà el mateix Halsey (11.02.18).

Una temporada estel·lar

En el cicle Palau 100 s'encadenen els grans noms del panorama actual: l'obrirà la violinista Isabelle Faust, amb Il Giardino Armonico (19.10.17) i hi desfilaran el director Philippe Herreweghe, la violinista Anne-Sophie Mutter, el director Sir J.E. Gardiner amb un programa de Schumann i Berlioz, el pianista Radu Lupu o el director William Cristie que amb Les Arts Florissants presentarà La Creació de Händel. El contratenor Philippe Jarousky torna al Palau, on serà l'Orfeo d'Orfeo ed Euridice de Gluck, amb I Barocchisti (05.06.18).

Del Palau Grans Veus, sobresurt el concert de Diana Damrau i Jonas Kaufmann, que interpretaran les Italianisches Liederbuch (24.02.18); Piotr Beczala, que va triomfar fa poc al Liceu amb Werther i cantarà també cançons italianes (02.02.18); Juan Diego Flórez, amb àries de concert i d'òpera de Mozart que acaba d'enregistrar amb Sony (17.04.18); Olga Peretyatko “possible relleu d'Ana Netrebko”, segons Víctor García de Gomar, director artístic adjunt, amb un programa d'àries d'òpera i lieder (31.05.18).

Jordi Savall protagonitzarà el cicle Palau Bach i per primer cop dirigirà El Messies de Händel al capdavant de La Capella Reial & Le Concert des Nations (20.12.17). Es dona el cas que l'endemà Instruments of Time and Truth, dins el cicle d'Ibercamera, interpretarà la mateixa obra, sense oblidar el projecte participatiu. “Són propostes molt diferents, Savall segur que fa una lectura molt personal, i totes hi tenen cabuda”, va defensar Oller.

Dins el Palau Piano, cal destacar l'homenatge que farà Jean-Efflam Bavouzet a Debussy en el centenari de la seva mort (24.05.18), mentre que el cicle Palau Cambra tindrà el “quartet emergent” Schumann Quartet, que interpretaran obres de Mozart, Glass, Pärt i Schubert (01.02.18). En total són 113 concerts; 109 concerts i audicions per a escoles i 39 de familiars amb dues novetats: un nou espectacle per a nadons muntat per Carles Santos, i el familiar Els Colors de Domènech i Muntaner.

“No hem d'oblidar que quatre orquestres catalanes tenen cicle aquí –OSV, ONCA, Orquestra de Cadaqués i Camera Musicae–, que tenim la cobla en la programació i que farem un homenatge al Pare Ireneu Segarra”, va finalitzar Oller. El pressupost per aquesta temporada és el mateix que per a l'anterior, 2'6 milions d'euros. Respecte a l'anunci de la baixada de l'IVA cultural, Oller va dir que no afectaria els preus en aquesta temporada, ja que ja està tancada.

L'itinerari ‘Lletraferits' i la ‘Grada Jove', novetats

No n'hi ha prou amb organitzar una temporada variada i amb artistes de gran qualitat: cal arribar al públic més enllà dels abonats de tota la vida. Per això, el Palau ha ideat una sèrie d'itineraris que seleccionen un grup de concerts amb un eix clar; per exemple, Obertura, per iniciar el públic en la música clàssica; Empremtes en el temps, que vincula música i història;Sense por al segle XXI, per descobrir i contextualitzar al música del segle XX, i enguany n'hi ha un de nou: Lletraferits, que uneix música i literatura i en el qual hi participaran els clubs de lectura de les biblioteques de Barcelona. Per exemple, es relacionarà John Adams amb la poesia d'Emily Dickinson. També es faran itineraris a mida responent un qüestionari que es trobarà al web del Palau. En l'apartat d'abonaments, s'ha llençat la Grada Jove, amb preus reduïts a les galeries d'orgue en una selecció de concerts i també en forma d'ofertes exclusives adreçades a un públic prèviament inscrit. Per als menors de 35 anys es manté l'Abonament Jove, amb descomptes del 40% en el preu dels abonaments i del 30% en entrades individuals.

Valèria Gaillard
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet