ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Concurs Maria Canals fa del piano una festa popular

28/3/2017 |

 

 

Imatge dels concursants de l'any passat al Palau de la Música Catalana

Imatge dels concursants de l’any passat al Palau de la Música Catalana

Cita ineludible de la ciutat de Barcelona amb el piano és el Concurs Maria Canals, on cada any es concentren els joves talents del piano d’arreu del món, àvids de fer-se un lloc a l’Olimp dels concursos de piano. Cal no oblidar que el Maria Canals, com es coneix popularment el Concurs, ja acumula 63 edicions d’èxit, d’ençà que la pianista barcelonina el fundà per donar oportunitats als talents espanyols, en un moment en què el país era un desert musical.

Actualment el Concurs Maria Canals és molt més que un concurs, i així com el Palau de la Música Catalana –seu oficial des dels inicis– obre les portes a qui vulgui seguir totes les proves eliminatòries fins a arribar a la gran final –enguany el 6 d’abril a la Sala de Concerts–, diverses activitats ompliran aquests dies Barcelona de pianos. Parlem de les activitats populars i pedagògiques com “Tu hi toques?”, concurs alternatiu a través de Youtube inclòs dins l’OFF Concurs, amb més de vuitanta pianos de cua en espais públics i més de tres-centes activitats educatives, socials i participatives. També el “Maria Canals porta cua”, el “Maria Canals Educa”, “Em toca!” i, com a novetat enguany, els “Pianos als patis” són algunes de les diverses opcions amb què tota la ciutadania podrà gaudir d’un concurs amb vocació cívica i que compta amb el generós patrocini de la Fundació Jesús Serra.

“Tu hi toques?”

“Tu hi toques?”

Enguany hi participen 81 pianistes procedents de 31 nacionalitats, seleccionats entre més de 180 inscrits. Un jurat encapçalat per Carlos Cebro i en el qual apareixen noms il·lustres del piano, com Michel Dalerto, David Lively, Ewa Osinska, entre d’altres, i els premiats al Maria Canals Alexey Lebedev i Enrique Bagaría seran els responsables de repartir els més de 70.000 euros en premis en aquesta edició.

El Concurs comença les proves eliminatòries el 26 de març al Petit Palau, que tindran lloc fins al dia 6 d’abril, dia de la gran final, ja a la Sala de Concerts i amb orquestra, en què els tres finalistes hauran d’interpretar un concert del gran repertori pianístic junt amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Així com les activitats paral·leles conviden a tothom a gaudir i conèixer de més a prop l’univers pianístic, el Concurs Maria Canals obre les portes de les seves proves a tothom que vulgui viure de prop les eliminatòries i seguir el progrés dels seleccionats, fins a arribar a la final. Aquesta és una ocasió única per endinsar-se en el món del piano, tant per als professionals com per als amateurs.

Així mateix, el 12 de març passat s’inaugurà el nou carrer de Maria Canals a la ciutat de Barcelona, un passatge situat al passeig de Gràcia, entre Gran Via i Diputació, que dóna accés a l’actual restaurant El Nacional, i que està situat molt a prop d’on la insigne pianista va viure tota la seva llarga vida.

Per conèixer més a fons les activitats del Concurs, es pot consultar www.mariacanals.org/es/.

 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet