ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Una batuta explosiva

13/3/2017 |

 

Gustavo Dudamel engega al Palau una Marató Beethoven amb la integral de les simfonies en cinc concerts durant quatres dies i totes les entrades venudes

Focs pirotècnics. Això és el que promet Gustavo Dudamel als espectadors que aniran a escoltar la Marató Beethoven al Palau de la Música Catalana. És tota una fita, “un treball emocional, físic i mental”, tal com diu ell mateix. Batuta en mà, dirigirà les nou simfonies de Beethoven de manera cronològica: en total són cinc concerts en quatre dies seguits. El tret de sortida es dona aquest migdia (12 h) i s'acabarà dimecres amb la Novena, en la qual participarà l'Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau. Les entrades estan pràcticament exhaurides. El consol: es podrà veure en reproducció en temps real pel web del Palau i per Medici TV.

Amb aquest tour de force, Dudamel engega una gira europea que el durà a Hamburg i Viena, on va dirigir el concert d'Any Nou al capdavant de la l'Orquestra Simfònica Simón Bolívar. “Que una orquestra jove llatinoamericana toqui Beethoven representa la universalitat d'aquest immens compositor, que es pot tocar a l'Amazones, a l'Índia o al Japó”, va defensar Dudamel, durant un dinar amb periodistes, divendres. El director veneçolà, deixeble de Simon Ratle, va prometre que serà una interpretació jovial, però també madura: “Hi ha moltes maneres de tocar Beethoven i totes són vàlides, però el nostre és un Beethoven del nostre temps, l'interpretem tal com el sentim i el pensem, i hi hem arribat després d'un camí llarguíssim.” Segons el director, Beethoven és més que mai necessari, ja que la seva obra vehicula un missatge de creativitat, amor i pau: “Totes les seves simfonies estan dedicades a l'home, la vida i la transcendència.” Dudamel té una fal·lera especial per la Cinquena simfonia, ja que el seu oncle li va regalar l'enregistrament de petit, i comenta que, juntament amb la Setena i la Novena, és la que més ha dirigit. En canvi, la primera que va estudiar a fons és justament la Primera.

Fora l'olor de naftalina

Una de les característiques de l'Orquestra Simón Bolívar és el seu vessant social i educatiu, així com el fet que els músics que la integren, així com el seu director, han anat creixent junts. Actualment tenen entre 17 i 34 anys. “Treballem en una comunió perfecta i el fet de ser joves fa que no duguem la càrrega de la rutina i el cansament de la intel·lectualitat al damunt”, va reflexionar Dudamel.

El seu pal de paller és dur la música clàssica a les capes més desfavorides de la societat i als joves: “Hem de treure el vestit que fa olor de naftalina i mostrar que la clàssica no és tan elitista com la gent es pensa.” El director, que actualment resideix a Los Angeles, veu l'era Trump com “un moment d'aprenentatge”. “Amb el que fem estem prenent posició políticament constantment i, si parlem de separatismes, toquem per a un public d'opinions diverses però que està junt a la sala escoltant música.”

Gustavo Dudamel tornarà a Barcelona el gener del 2018, i dirigirà ni més ni menys que la Filharmònica de Viena a L'Auditori amb Mahler i Berlioz.

Entre els seus projectes actuals hi ha un concert amb Toni Bennett i un altre, a Los Angeles, amb les simfonies de Schubert i les cançons de Mahler.

Valèria Gaillard
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet