ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Vint-i-cinc anys de Schubertíades a Vilabertran

26/2/2017 |

 

És ben sabut que Franz Schubert, ja des de nen, tenia com a referent Ludwig van Beethoven, aquell compositor immens que vivia a la matexa ciutat que ell, tan a prop i tan inaccessible alhora. Segons sembla, tots dos compositors no van arribar a conèixer-se personalment; en els seus darrers anys el consagrat va viure molt aïllat, degut a la seva sordesa, i el que avui anomenaríem “valor emergent” era un home tímid que no gosava acostar-s’hi. Quan Beethoven va morir, Schubert va ser un dels portadors del fèretre i quan ell va morir l’any següent el van enterrar a la tomba contígua, ja que en el deliri de les darreres hores havia pronunciat unes paraules que el seu germà va interpretar com el desig de reposar al costat del seu admirat compositor.

Quartet Casals -Foto: Molina Visuals

Quartet Casals -Foto: Molina Visuals

Enguany que la Schubertíada a Vilabertran celebra la seva 25a edició, Schubert i Beethoven queden agermanats i la música del primer cedeix generosament protagonisme a la del segon: el gran esdeveniment del festival serà la interpretació de la integral dels quartets de Beethoven, per primer cop a casa nostra des de fa cent-un anys (per cert, uns dies abans de morir, Schubert va demanar als seus amics que toquessin per a ell un d’aquests quartets, el n. 14). El 1916 va fer la proesa el Quartet Renaixement, del qual Eduard Toldrà n’era membre, i el 2017 la farà un dels quartets més importants del panorama musical actual, el Quartet Casals. Ells també celebren una xifra rodona, el 20è aniversari de la seva fundació, i han volgut fer la seva primera interpretació d’aquesta obra monumental a la canònica de Santa Maria de Vilabertran, on han tocat tants estius. Serà en una sèrie de cinc concerts repartits durant dos caps de setmana.

Destaca també a la programació de la Schubertíada una minisèrie de recitals de Lied, en tres dies consecutius, que tenen com a nexe i protagonista especial el pianista Malcolm Martineau. Si el Quartet Casals és imprescindible en el seu repertori, Martineau no ho és menys en el de la cançó, i tindrem ocasió de gaudir de la seva música amb tres cantants i tres programes ben diferents. El primer serà el de la mezzosoprano Sarah Connolly, que oferirà cançons de cinc compositors que podem emmarcar entre la primera i la segona guerra mundial: Strauss, Zemlinsky, Korngold, Eisler, Copland i Britten. Seguirà la soprano Kate Royal, amb un programa titulat “La presó”, amb obres de Schumann, Loewe i Fauré, i tancarà el minicicle el tenor Christoph Prégardien, que cantarà un altre monument musical, el Winterreise.

La Schubertíada sempre s’ha caracteritzat per programar joves cantants que, amb els anys, s’han consolidat com a importants figures del Lied; aquest 2017, el festival aposta pel tenor Ilker Arcayürek, guanyador de la darrera edició del concurs de Lied de l’Akademie Hugo Wolf d’Stuttgart. Arcayürek estarà acompanyat per un dels imprescindibles de la casa: vint-i-cuatre anys més tard, Wolfram Rieger inaugurarà la 25a Schubertíada com ho va fer amb la primera el 1993. Un d’aquells joves cantants, avui més que consagrat, Matthias Goerne, oferirà un recital juntament amb Alexander Schmalcz; el programa estarà centrat en una selecció del Hollywooder Liederbuch de Hanns Eisler que s’anirà entrellaçant amb Lieder de Schumann i Wolf.

Encara hi haurà set concerts més a la Schubertíada, que es va presentar dimecres 22 al Palau Moja de Barcelona. Tres d’ells seran recitals de piano, buscant també l’equilibri entre músics amb llarg recorregut al festival i el debut de músics consagrats i figures en alça; així tenim un vell amic de Vilabertran, Javier Perianes, que hi tornarà per tocar, entre d’altres obres, la darrera sonata de Schubert; Nicholas Angelich, un dels majors especialistes en Brahms, que tocarà les seves Variacions sobre un tema de Paganini i el jove Mario Mora que interpretarà la Fantasia Wanderer.

El de Mario Mora serà un dels dos concerts de tarda, l’altre comptarà amb la violista Isabel Villanueva; ella i el pianista François Dumont faran més Schubert, la Sonata Arpeggione. Els solistes de la Camerata432 i David Puertas faran el ja habitual concert familiar, que aquest any porta el títol “La petita Schubertíada. Un berenar amb Franz Schubert”; la formació completa, sota la direcció de la violinista Muriel Cantoreggi, oferirà un concert on s’interpretaran obres de Haydn, Schubert, Cervelló i Mozart. Acabem el repàs als disset concerts de la Schubertíada amb el de cloenda, que aquest any serà una matinal; l’entrada a l’església serà lliure, una iniciativa especialment pensada pels veïns de Vilabertran, que cada any acullen el festival; el Cor de Cambra de la Diputació de Girona dirigit per Pablo Larraz interpretarà la Deutsche Messe de Franz Schubert.

Del 17 d’agost al 3 de setembre, i per vint-i-cinquena vegada, la música tornarà a omplir la canònica de Santa Maria de Vilabertran quan acabi l’estiu!

Sílvia Pujalte
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet