ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Presentació del segon projecte d'Òpera Jove

26/2/2017 |

 


Imatge de l’estrena d’Il convito a Girona, el 17 de febrer passat. © www.facebook.com/operajove

Imatge de l’estrena d’Il convito a Girona, el 17 de febrer passat. © www.facebook.com/operajove

Il convito, segon projecte d’Òpera Jove.

L’òpera Il convito de Domenico Cimarosa és el títol escollit per al segon projecte d’Òpera Jove, una proposta pedagògica que té com a objectiu ajudar els joves artistes a obrir-se pas en el difícil camí de la professionalització. Òpera Jove és una iniciativa personal dels cantants gironins Chantal Botanch i Xavier Mendoza, concebuda per fer participar en el disseny i muntatge d’una producció operística els joves participants. Així, els artistes treballen en la creació i producció de l’espectacle i les representacions. Paral·lelament, un altre dels objectius d’Òpera Jove és contribuir a la creació de nou públic, tot reivindicant l’accés a la programació operística en equipaments municipals que no tenen accés a propostes assolibles d’aquest gènere. Així doncs, la selecció del títol és un aspecte primordial a l’hora de poder fer viable aquest projecte.

Il convito és una òpera bufa en dos actes del compositor napolità Domenico Cimarosa i el llibretista Filippo Livigni, inèdita en temps moderns. La dramatúrgia de Toni Sans restaura una partitura de per si esbojarrada i la converteix en un espectacle trepidant. Toni Sans és també el principal responsable de l’adaptació del primer espectacle d’Òpera Jove, L’impresario in angustie (2015). En ambdós casos Sans transforma els recitatius de l’òpera en diàlegs en català per fer més amable la comprensió de l’argument. Les òperes d’aquesta factoria no duren més de 90 minuts, tenen una orquestració lleugera i compten amb uns personatges grotescos que creen situacions surrealistes.

Il convito explica una còmica història costumista, en què el vanitós senyor Massimo celebra una festa per triar la dona més bella del poble. A la festa acudeixen tot un seguit de dones disposades a trobar el millor marit, no necessàriament el senyor Massimo. Les situacions còmiques i estrambòtiques se succeeixen en un argument típic del segle XVIII.

òpera_jove_il_convito_cartell

El treball artístic en la producció de l’espectacle té una durada de vuit mesos i està dissenyat perquè els joves artistes, triats en audició, puguin desenvolupar i fer créixer el seu talent per mitjà del rol que se’ls encomana. Així mateix, la gira de l’espectacle també té una durada entre sis i vuit mesos. Els cantants i ballarins, sota la direcció del coreògraf Agustí Ros (Institut del Teatre), estan acompanyats per l’Orquestra Òpera Jove, formada per un màxim de vint-i-cinc músics estudiants de grau superior i últims cursos de grau mitjà. L’orquestra treballa en períodes de dos anys, el primer dels quals interpreta una òpera i, el segon, repertori simfònic. Enguany el director de la producció d’òpera és Jordi Piccorelli, mentre que els projectes simfònics seran a càrrec de Miquel Ortega, Francesc Prat i Jordi Casals, tots directors catalans establerts a l’estranger.

Els cantants participants en aquesta producció són Sara Bañeras, Elionor Martínez, Alba Boix, Maria Ribé, Brenda Sara, Alicia Martínez-Bonfill, Maria Bañeras, Jesús Piñeiro, Patrik Tapiol, Marc Bosch, Lluís Calvet, Vincent de Soomer i Néstor Pindado, i els ballarins són Mar Vicinent, Glòria Búdria, Lena Link i Francisco Gutiérrez.

Il convito s’estrenà el 17 de febrer passat a Girona i es podrà veure al llarg dels propers mesos a Arenys de Mar (26 de febrer), l’Hospitalet de l’Infant (5 de març), Vila-seca (7 d’abril), Palamós (30 d’abril), Ripoll (7 de maig), Palafrugell (14 de maig) Rubí (20 de maig) i la Bisbal d’Empordà (21 de maig). Per després de l’estiu estant previstes més representacions arreu de Catalunya.

Per tal de promocionar les representacions, la companyia ha fet una versió per a titelles de l’òpera, Il piccolo convito, en què l’actor Joan Casas, acompanyat per una escenografia detallista i fantàstica, obra d’Arnau Colom, explica l’argument de l’òpera en el context que emmarca l’òpera, la gastronomia. En aquest sentit, Jordi Roca (El Celler de Can Roca) ha dissenyat una galeta en què es condensa l’essència de la relació entre els personatges de l’òpera Il convito: “L’amarg d’una traïció entre amants, l’àcid cítric del dolor irreparable, el dolç a la recerca de l’amor, maquinació freda de l’intel·lecte. La fragilitat trencadissa de la relació entre els protagonistes d’aquesta història…”


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet