ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Neix l’Orquestra de la veu: l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles (OSVA)

23/1/2017 |

 

L'any 2016 va ser el centenari de la mort d'Enric Granados i el 2017 és el 150è aniversari del seu naixement. L'Ajuntament ha decidit prorrogar la commemoració del compositor lleidatà amb més activitats durant el primer semestre d'aquest any, i una de les principals es va inaugurar ahir al vespre: una gran exposició al Museu de Lleida que fa un recorregut pel vesant més pluridisciplinar de Granados. A més de compositor, va ser instrumentista i va estar molt relacionat amb les altres expressions artístiques de la seva època.


L'exposició parteix del moment en què Enric Granados arriba a París, l'any 1887, quan feia pocs mesos que la Torre Eiffel s'havia començat a construir. Aquest impacte va ser essencial en la seva carrera com a pianista i compositor. Però també té l'oportunitat de conèixer de primera mà la influència de Wagner i Berlioz, sense la qual no s'entén el seu vincle amb el teatre, que centra el segon àmbit de l'exposició.


La recerca de Granados de l'obra d'art total, unint música, literatura, pintura i fins i tot l'evocació de les olors, molt presents a l'exposició, s'il•lustra en dos àmbits concrets de la mostra: entorn a Dante i Liliana, dues obres marcadament wagnerianes.
La mostra també dedica un espai a la seva relació amb Lleida, a la seva faceta com a pianista i pedagog, als enregistraments sonors que va fer amb rotlles de pianola, cosa que va ser una innovació a l'època, i a una reconstrucció de la tartana on va compondre part de l'òpera Goyescas, que es podrà sentir al maig a La Llotja.
 


El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet