ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Barcelona tindrà el seu concert de Cap d’Any

12/11/2014 |

 

Un nou projecte que projectarà la ciutat al món Daniele Gatti dirigirà a la Sagrada Família un recital d’aires vienesos que la ciutat vol convertir en tradició

La Sagrada Família de Barcelona allotjarà la tarda del pròxim 1 de gener un nou concert de Cap d’Any. A l’estil dels celebèrrims concerts de Viena del matí d’aquesta mateixa data, la capital catalana estrenarà aquests recitals de la mà d’un director de prestigi mundial, l’italià Daniele Gatti. Aquest acaba de ser nomenat director de la Royal Concertgebouw Orchestra d’Amsterdam –començarà el 2016– i demà dijous és l’encarregat de reobrir l’Auditorium de la Maison de la Radio francesa, a París.

Els promotors del nou concert barceloní de l’1 de gener són la productora audiovisual Mediapro i l’àrea d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, que treballen amb discreció en un esdeveniment al qual volen donar continuïtat en anys vinents i que esperen que tingui la màxima repercussió a nivell mundial, amb retransmissió televisiva en directe a diversos països.

“Treballem en aquesta línia, però ara mateix no podem confirmar que se celebri perquè hi ha moltes parts implicades i no està firmat”, va dir ahir a la nit una font municipal.

El fitxatge de Gatti garanteix repercussió a l’esdeveniment, i el seu paper com a director es deu en bona mesura a la resta de protagonistes musicals emparaulats, que són la Mahler Chamber Orchestra, fundada el 1997 pel mític Claudio Abbado, així com un cor format per a l’ocasió i dirigit per Mireia Barrera.

L’esmentada formació té alguns integrants catalans, encara que serà completada amb més músics locals. En la gestació i concreció del projecte també hi ha ajudat el fet que l’italià Gatti, en un món en el qual abunden directors jueus o russos, és catòlic, i la idea d’actuar en un escenari com la Sagrada Família amb tota seguretat l’ha seduït.

Els organitzadors del concert estan convençuts de la bona acollida que pugui tenir la idea, atesos els ingredients: Barcelona, Sagrada Família, data i intèrprets. No només es pretén crear una tradició, sinó que s’aspira a crear un esdeveniment cultural de to cosmopolita i amb repercussió a tot el planeta. D’aquí la presència de Mediapro, un gegant audiovisual establert a Barcelona.

“L’anomenada marca Barcelona ven moltíssim, i si a més l’escenari elegit és la Sagrada Família, encara més. Això, amb un director d’aquest prestigi, és ajuntar la fam i la gana de menjar”, va assenyalar ahir una font d’un dels promotors. “Com a govern municipal busquem aquesta mena d’esdeveniment i activitat, que tingui repercussió, això és bo per a la ciutat. I no negarem que estem implicats en l’organització”.

La idea d’aquesta vetllada musical d’inici d’any va sorgir “en una pluja d’idees”, segons fonts coneixedores de la gestació del projecte. El programa, al qual els responsables religiosos del temple gaudinià haurien donat ja la seva aprovació, està compost per peces diverses de música sacra i música clàssica popular.

La durada del recital estaria al voltant d’una hora i quart de durada aproximadament. Aquesta celebració no afectaria, sinó que complementaria, l’oferta iniciada al tancament de l’any 2013, de la Festa del Mil·leni, organitzada per la Fura dels Baus en un espectacle de música, llum i pirotècnia a l’Avinguda Maria Cristina, sota les fonts de Montjuïc, van explicar ahir fonts de l’alcaldia barcelonina.

Daniele Gatti és un dels protagonistes musicals de les últimes setmanes. Dirigirà, entre demà i dissabte, els concerts d’obertura del renovat Auditorium de la Maison de la Radio de París, un poderós focus musical francès de 1.461 butaques, i a partir del 2016 el fabulós Concertgebouw holandès. La Mahler Chamber Orchestra, per la seva banda, és una formació professional de cambra creada pel també italià Claudio Abbado amb exmembres de la Gustav Mahler Youth Orchestra. Realitza entre 60 i 70 concerts i espectacles cada any i avui està integrada per al voltant de 60 músics de 17 països, entre ells diversos espanyols. És una orquestra que sol establir convenis amb músics i directors d’alt perfil. Després d’Abbado, ha estat clau al llarg de la seva història el paper de Daniel Harding, que des del 2003 n’és el director musical.

IGNACIO OROVIO
La Vanguardia

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet