ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Estrena excepcional

23/3/2017 |

 

Programa: El 1r, de Txaikovski i la Consagració de la Primavera

Lloc i dia:Auditori de Barcelona

Comencem pel que no ens va agradar, que és ben poc. Creiem que un fet important com l’estrena d’un compositor català, i més quan és de la qualitat de ‘Natura contra Natura’ de Jordi Cervelló, hauria de ser el més destacat del concert del cap de setmana de l’OBC. És per això que creiem que el fet que el títol del concert fos ‘El 1r de Txaikovski i la Consagració de la Primavera’ és desencertat i no destaca prou aquest esdeveniment.

A partir d’aquí, tot són bones notícies. L’obra de Cervelló inspirada en la tasca de defensa de la natura duta a terme per Jane Goodall, a qui li dedica, és excepcional. Estructurada en un primer moviment on es descriu la natura de forma idíl·lica amb protagonisme de les sonoritats dels cants dels ocells i que és trencat abruptament per l’acció de l’home, presentada per una sonoritat dura, freda i agressiva. La síntesi d’ambdues realitats es sublima en una magnífica coda final, Elegia, moviment d’alta volada, molt introspectiva i espiritual on el compositor reflexiona sobre la devastació a què l’home sotmet al planeta.

A continuació la veneçolana Gabriela Montero va presentar un digne concert de Txaikovski però on va excel·lir, pel poc acostumats que està el públic contemporani a la improvisació i pel seu talent natural, va ser al bis, on a partir d’un tema musical proposat pel públic (diumenge el primer tema de la Cinquena Simfonia de Beethoven) va desplegar el seu art enfocant-lo primer des d’una estètica barroca, per després passar al romanticisme per tancar-lo a ritme de foxtrot. Brillant.

Finalment l’original ballet La Consagració de la Primavera d’Stravinsky que tant enrenou va provocar a la seva estrena fa més d’un segle a París, on l’OBC magníficament dirigida per Jaime Martín va oferir una versió fresca i potent i que va demostrar al públic com treballant-la aquesta orquestra pot oferir grans vetllades.


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet