ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

GIOrquestra: Aniversari entre càmeres

9/2/2017 |

 

Programa: Cinquè aniversari de la Giorquestra

Lloc i dia:Auditori de Girona

La formació simfònica gironina va celebrar el seu cinquè aniversari amb una estrena absoluta  i dues obres amb rerefons napoleònic. Tot un esdeveniment amb retransmissió radiofònica i enregistrament d’un DVD.

El concert d’aniversari de la GIOrquestra | Foto: Anna Otero

El passat diumenge 5 de febrer a l’Auditori de Girona, Marcel Sabaté es va revelar com un director segur però sobretot vigorós i enèrgic. Al final, adreçant-se al públic que atapeïa la Sala Montsalvatge, es va confessar “cansat” per l’esforç, però el seu discurs traspuava sobretot emoció. El cas no és per menys: en primer lloc, la Giorquestra, projecte que va engegar amb el seu germà Jaume, complia els primers cinc anys de vida.  A més a més, el programa havia ofert una obra en memòria de la seva mare, Núria Reixach, desapareguda fa sis anys a causa d’un càncer.

El dia anterior s’havia celebrat precisament la Diada Mundial contra el Càncer i la lluita contra aquesta malaltia va donar la nota a la nit. Albert Guinovart, autor de l’obra estrenada, va interpretar «Núria», un poema simfònic amb modulacions emotives, capaces de transmetre estats d’ànim, i clares ressonàncies tonals del segle XX, en particular de Copland, Ravel o Piazzolla.

L’orquestra va encara presentar dues obres cabdals i cèlebres del romanticisme: la cinquena simfonia de Beethoven i l’Obertura 1812 de Txaikovski. Curiosament, els dos pentagrames estan marcats per un dels zeitgeist històrics més determinants del segle XIX: les guerres napoleòniques. L’abordatge va ser més que correcte i compenetrat, vehement i elegant quan així es reclamava.

L’espectacle va ser transmès en directe per Catalunya Música, que ara també commemora 30 anys d’èter, i els 70 músics de la GIOrquestra compartien l’escenari amb un bon grapat de micròfons, càmeres i operadors, ja que també es farà un DVD de la vetllada. Les vendes es destinaran a projectes de recerca oncològica a casa nostra.

Per unir-vos a la causa, podeu col·laborar a la plataforma Verkami.


Alexandre Nunes de Oliveira
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet