ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Un Stravinsky fluix a Joventuts Musicals

24/1/2017 |

 

Lloc i dia:Teatre Principal de Sabadell

La història d’un soldat d’Stravinski.

Jaume Comas, narrador. Murtra Ensemble.

Teatre Principal de Sabadell. 20 de gener de 2017.

 

Joventuts Musicals de Sabadell va inaugurar el 2017 amb una adaptació de La història d’un soldat d’ Stravinski amb un programa atrevit, poc popular i d’interès per l’ excepcionalitat amb què s’acostuma a oferir, especialment a Catalunya. La base venia servida per la qualitativa traducció de Miquel Desclot i l’excel·lent i enèrgica interpretació de Jaume Comas com a narrador –una solvent creació-. Comas va caracteritzar els personatges modulant la veu amb l’habilitat de qui duu una llarga trajectòria com a doblador, atorgant varietat i dinamisme en el ritme de l’acció i esdevenint en l’autèntic motor per a un text excessivament llarg pel format de recital. Una obra que, recordem-ho en paraules del mateix compositor havia de ser llegida, tocada i dansada.

A partir de les suites instrumentals, el Murtra Ensemble va refermar la preparació i l’alt nivell de les noves fornades de músics autòctons en unes pàgines amb canvis de compàs, de texturació enganyosament fàcil i que juga amb els registres més agressius de cada família instrumental que, a més, se serveix d’un idiomatisme que també transita per reminiscències de jazz, ragtime, tango, marxes, entre altres.

Al final, però, tímids aplaudiments per part del públic sabadellenc, generalment fred però amb notable presència de joves. Un públic que, en sortir, confessava haver estat pres de l’avorriment i de les ganes d’escoltar més música. La mateixa proposta vestida amb mínim moviment escènic en el marc estiuenc del festival organitzat per la Joventuts Musicals induiria a una recepció més acollidora per a una obra, d’ascendència fàustica, que aborda temes de rigorosa actualitat com la decadència de l’individu, la solitud i el materialisme des de les arrels fàustiques i amb final feliç.

El mes vinent no hi haurà excuses: el Trio Ludwig reapareixerà amb un programa d’alt voltatge en un concert que, sobre el paper i en atenció a les experiències passades, és una de les cites imprescindibles del calendari musical d’enguany a la ciutat.


Albert Ferrer Flamarich
Diari de Sabadell

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet