ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Un monstre visita Barcelona

17/1/2017 |

 

Programa: Daniil Trifonov

Lloc i dia:Auditori de Barcelona

Daniil Trifonov tornava anit a Barcelona, novament gràcies al bon quefer d’Ibercamera. Si fa tot just dos anys ens va impressionar, enguany hem pogut apreciar com ha crescut aquest talent indiscutible i, amb un enorme concert, per extensió i qualitat, va mantenir, aquest cop en solitari, una intensitat espectacular pròpia del monstre en què s’està convertint. I és que només un monstre és capaç de dur les obres que aborda als extrems on les situa, amb una combinació de ritmes i actituds que van des de la reverència més absoluta en els passatges íntims on –literalment- es fon amb el piano en una abraçada amorosa, fins a la violació més flagrant colpejant-lo violentament però sempre, sempre!, amb una extraordinària exquisidesa tècnica i precisió.

Dotat d’una notable personalitat que va creixent en consistència, Trifonov ens proposa unes versions molt personals on allarga els tempos en passatges lents i l’accelera en els vius fins a extrems impossibles. Extrems amb els que encaixa una lectura de Schumann revivint la polaritat de les figures d’Eusebius (el somniador, infantil, passiu) i Florestan (fogós i apassionat fins a l’agressivitat), contrast que també manté amb Xostakóvitx en la selecció dels Preludis i Fugues, on va posar l’accent en la recreació perfeccionista del gest, tot aprofundint en l’espiritualitat de l’obra i, sense perdre la trama contrapuntística, eixamplant l’expressió permetent albirar-la des de noves perspectives.

Finalment amb Stravinsky arriba la pirotècnia més brutal. Un Trifonov excitat, carregat d’energia a mesura que la nit avança, ens va regalar una colossal Petruixka que va aixecar el públic dels seients en una més que merescuda ovació.


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet